Από την αρχαιότητα τα βότανα ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα. H χώρα μας είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο σε αυτά. Μυρωδιές, γεύσεις και απόλαυση συμβαδίζουν με την υγεία…
Ζούμε σε μια προικισμένη από τη φύση χώρα, με απίστευτη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων, που φυτρώνουν μόνα τους σε κάθε γωνιά της. Στη χώρα μας φυτρώνουν περίπου 1.200 είδη βοτάνων, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία τα ενδημικά φυτά είναι γύρω στα 30! Αυτό που ευνοεί την ανάπτυξή τους είναι το ξερικό καλοκαιρινό κλίμα. Όσο για την άριστη ποιότητα των ελληνικών βοτάνων, αυτή οφείλεται στη μεγάλη ηλιοφάνεια, στα ιδιαίτερα χώματα και το διαφορετικό μικροκλίμα κάθε περιοχής.
Στην αρχή, στα περισσότερα μας τραβάει το άρωμα και κατόπιν η γεύση τους σαν αφεψήματα. Άλλα, τα χρησιμοποιούμε παραδοσιακά σαν αρωματικά στο μαγείρεμα. Άλλα, απλώς τα τρώμε σε φαγητό! Οι φαρμακευτικές ιδιότητές τους, όμως, είναι το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό τους. Αμέτρητα βότανα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σαν φυσικά φάρμακα του οργανισμού μας. Πάντα με γνώση και με σωστή χρήση.
Φύλλα, άνθη, σπόροι…
Τα βότανα παρασκευάζονται ως έγχυμα, ως αφέψημα ή ως βάμμα, όταν τα θέλουμε για τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους. Από άλλο χρησιμοποιούμε τα φύλλα (π.χ. τσάι, το φασκόμηλο), από άλλο τα πέταλα (χαμομήλι), από άλλο τους σπόρους (λιναρόσπορος), ενώ σε μερικά χρησιμοποιείται και η ρίζα ή ο φλοιός του φυτού. Πώς παρασκευάζεται το καθένα;
Έγχυμα: Βράζουμε νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το φυτό. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά και έπειτα σουρώνουμε. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για τα άνθη, τα πέταλα και τα φύλλα του φυτού, αλλά όχι τις ρίζες.
Αφέψημα: Το βότανο βράζει μαζί με το νερό για 5-10 λεπτά και έπειτα σουρώνουμε. Χρησιμοποιείται συνήθως για τις ρίζες ή τους φλοιούς των φυτών.
Βάμμα: Τα βάμματα δημιουργούνται με τη χρήση βοτάνων μέσα σε αλκοολούχο διάλυμα, συνήθως καθαρό οινόπνευμα, για χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων. Είναι πολύ πιο δραστικά από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.